Hogyan válasszatok esküvői fotóst?

Az esküvői fotózás sokkal többet jelent egy drága fényképezőgépnél, vagy egy csomó kép készítésénél egy esküvőn.
Amikor elkezdtem komolyabban foglalkozni esküvők fotózásával, rögtön egy mindent meghatározó felismeréssel szembesültem: „Huhh, ez sokkal nehezebb, mint gondoltam!” :)

Szeretnék segíteni, hogy könnyebben tudjatok fotóst választani, mire figyeljetek, és még csak véletlenül se a hobbifotós Jóbarátot kérjétek fel esküvői fotósnak!

A cikk leginkább az olyan emberi tulajdonságokról fog szólni, amiket nehéz egy találkozó alkalmával néhány kérdés feltétele után, vagy egy-két levélváltással megismerni valakiben. Ezért azt javaslom, először olvassátok el ezt, utána pedig a 9 kérdés amit érdemes feltenni az esküvői fotósotoknak cikket.

Vélemények, korábbi párok tapasztalatai

Ha egy fotóst sokan értékeltek (és általában pozitívan :) ), akkor nagy valószínűséggel megbízható az ember és jó anyagot fog készíteni. Esetleg ha a fotós nem bánja, lehet beszélgetni korábbi párjaival, hogy mi volt az összbenyomásuk.

A fotózás műszaki és művészi oldala

Egy hivatásos esküvői fotós nem ragadhat le csak a fotózás technikai oldalánál. Művészinek és kreatívnak is kell lennie. Ez persze két ellentétes tulajdonság, hisz hány olyan embert ismertek, aki műszakilag hozzáértő és egyidőben művészileg kreatív is?

Egyfelől egy jó kamera és a technikai tudás biztosíték lehet, hogy helyesen exponált, jól megvilágított képek szülessenek, függetlenül a helyszíntől vagy napszaktól. Másfelől a kreatív készségektől válnak majd a jól exponált fotók gyönyörű esküvői képekké.

Az esküvői fotós személyisége

Ne felejtsétek el, hogy nem csak a jegyesfotózás néhány órájában, de életetek legfontosabb napján végig veletek lesz. Pont ezért az, hogy az esküvői fotósotok személyisége mennyire passzol a tiétekhez, hatással lesz az egész napotok hangulatára és természetesen ezáltal a képekre is.

Az előbbihez hasonlóan fontos (ha nem fontosabb) a fotósotok személyisége. Hogyan kommunikál veletek és majd a násznéppel? Udvarias, őszinte, profi, karizmatikus ember benyomását kelti majd?

Minőség vs. mennyiség

Amikor fotóst kerestek ne azt nézzétek, hogy egyszerre mennyi mindent ígérnek nektek (DVD, fotóalbum, 1500 kép, papírképek, pendrive gravírozott díszdobozban faforgáccsal a belsejében, stb…), hanem figyeljetek az átadott anyagok tényleges minőségére.
Tudom, hogy mindenkinek van egy költségvetése az esküvőjére, és előfordulhat, hogy abba épp nem fér bele minden. De fotóalbumot, vagy papírképeket, nyomatokat később is kérhettek, de az esküvői fotók minőségén már nem változtathattok. Ha szűkösebb a költségvetés érdemes a fotókönyvet, nyomatokat későbbre hagyni, de nem biztos, hogy érdemes csak azért egy összességét nézve olcsóbb fotóst választani, mert ő beígér mindent egyszerre.

Hivatásos vagy hobbi esküvői fotós?

Most, hogy túljutottunk a technikai tudáson, a művészi látásmódon és a személyiségen, a végén felmerül a kérdés, hogy a fotósotok hivatásos profi esküvői fotós, vagy igazából ez csak a hétvégi hobbija?
A hivatásos esküvői fotós nem csak az esküvőtök hétvégéjén foglalkozik fényképezéssel, hanem a hét/év többi napján is időt és anyagiakat nem sajnálva gyakorol, képzi magát, tanul és mind jobbat és jobbat akar nyújtani a pároknak. Ezt egy hobbifotóstól nem kell és nem is szabad elvárni, de ez az átadott anyag minőségén meg is fog látszani.

Remélem ezzel a pár gondolattal tudtam segíteni előrébb jutni a fotósotok kiválasztásában. Ahogy fent is írtam, olvassátok el a 9 kérdés, amit érdemes feltenni az esküvői fotósotoknak cikket, illetve azt a valós alapokon nyugvó fiktív történetet, hogy miért nem érdemes a lelkes Jóbarátot felkérni az esküvőtök fotózására.