9 kérdés, amit érdemes feltenni az esküvői fotósotoknak

Az esküvői fotózás nem könnyű téma, és a lehetséges fotósok közül választani sem egy egyszerű feladat.
Függetlenül attól, hogy engem vagy egy másik esküvői fotóst fogtok felkérni, gondolatébresztőnek álljon itt 9 kérdés, amit érdemes feltenni egy találkozón, telefonbeszélgetés alatt mielőtt meghozzátok a döntést.
Bár ez a lista konkrét dolgokra utal, mindenképp érdemes figyelni a „fotósra is mint emberre”, amiről bővebben a Hogyan válasszatok esküvői fotóst? cikkben olvashattok.

Milyen stílusban dolgozol majd?

Ez az egyik, ha nem a legfontosabb kérdés, amit feltehettek, hogy a képek stílusa mennyire fog passzolni hozzátok?
A Lakeside Wedding elsősorban esküvői fotózsurnaliszta stílusban dolgozik, némi fine-art portréval és kreatív világítástechnikákkal.
Itt gyorsan ejtsünk pár szót a fotózsurnalizmusról, csak, hogy értsétek, mit is takar.
Egy Denis Reggie nevű fotós (aki ezt a stílust megalkotta) így fogalmazta meg:
”a fotózsurnaliszta esküvőfotózás egy olyan műfaj, ami az események valós idejű rögzítése egy fotós által, figyelembe véve a esküvő napjának természetes menetét és eseményeit, azok befolyásolása, megrendezése vagy az események alanyainak irányítása nélkül.”

És hadd idézzek Robert Capa-tól is, aki ugyan főleg harctereken dolgozott, de ez a mondása nagyon igaz az esküvői fotózásra is:

Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.

Mennyi esküvőt fotóztál eddig, és fotóztál-e már olyat, mint a miénk?

Ez egy jó kérdés arra, hogy tisztában legyetek vele, hogy mekkora tapasztalata van a fotósotoknak.
Itt nem az évek számítanak, mert attól, hogy valakinek 10 év tapasztalata van, lehet, hogy csak évente 5-6 esküvőt szokott fotózni hétvégi hobbiként.

Csak esküvőket fotózol, vagy mást is?

Az esküvői fotózás nagyon sokrétű. Van benne portré, tájkép, tárgyfotó, riportfotó, bulifotó, épületfotó, divatfotó, esetleg akár stúdió munka is. Minél több témában van tapasztalata a fotósnak, annál magabiztosabb lesz a felmerülő helyzetekben.

Kötünk-e szerződést?

Vannak fotósok, stúdiók, akik nem ragaszkodnak a szerződéskötéshez. A szerződés titeket is, és az esküvői fotóst is védi. Érdemes olyan szerződést kötni, ami részletezi a megrendelt szolgáltatásokat az esküvő és/vagy a jegyesfotózás napjára, a fizetési folyamatot, a teljesítési határidőt, képek átadását, stb…
Mindenképp jobb olyan fotóst felkérni, akivel tudtok kötni szerződést.

Van a vállalkozásodnak biztosítása?

Kevesen gondolnak rá, mert szerencsére nem jellemző, hogy néhány pohár eltörésén kívül komoly kár történne egy esküvőn, de egy profi esküvői fotósnak rendelkeznie kell eszköz- és felelősségbiztosítással. Ez véd egyfelől az eszközökben keletkező károktól, de ami fontosabb, van felelősségbiztosítás ha véletlenül valakinek a nagymamája elbotlik egy fotóstáskában és kificamodik a bokája.
Megjegyzem ilyen nem történt velem, főleg mert a táskáim mindig biztos helyre el vannak rakva, de rendelkezem eszköz- és felelősségbiztosítással.

Utómunkázod az átadott képeket?

Az esküvői fotók, és úgy általában véve a digitális képek az utómunka során válnak ténylegesen kész képpé. Sok fotós sajnos nem törődik a képekkel, vagy csak néhány kiválasztott fotót ad át utómunkázva. Sok teljes esküvői anyagon látszik, hogy az egész sorozaton belül teljesen eltérőek a képek, mintha 4-5 különböző fotós készítette volna őket.
Tőlem az összes képet, legyen az egy 50-100 képes jegyesfotózás, vagy egy 7-800 képes esküvői anyag, utómunkázva kaptok meg. És az egész sorozaton látszik, hogy az egyféle stílusban készült, tudatos munka végeredménye.

Milyen öltözetben leszel az esküvőn?

Az esküvői fotós a nagy nap egyik fontos résztvevője. Ugyanakkor nem lehet zavaró eleme, nem kelthet feltűnést és nem is „öltözheti túl” a főszereplőket. Vannak sajnos fotósok, akik félig kigombolt rövidujjú ingben, fehér sportcipőben, vagy a legszebb amit láttam, szandálban és rövidnadrágban megy el fotózni a szertartásra, templomba, vacsorára. Mindig legyetek benne biztosak, hogy a fotósotok az eseménynek megfelelően lesz felöltözve.
Nálam a bevett öltözet a fekete cipő, fekete nadrág, fekete ing. Azért öltözöm teljesen feketébe, mert így könnyen észrevétlen tudok maradni, nem leszek zavaró a jelenlétemmel.

Milyen felszereléssel dolgozol, van-e tartalék?

Nem a fényképezőgép márkájától vagy az árától lesz valaki jó esküvői fotós. Igen, egy telefonnal is lehet tükörreflexes gépet megszégyenítő képet készíteni. (Bizonyos feltételek mellett… 🙂 )
A profi felszerelés egy esküvőn a megbízhatóság miatt fontos. Azért, hogy minden napszakban, minden fényviszony mellett, bel- és kültéren, esőben, ködben, mindenhol számíthasson rá a gazdája.
Márkát nem írok, de profi gépvázzal, profi objektívekkel dolgozom. Több rendszervaku, rádiós kioldók, állványok is segítik a munkám. És ami fontos, akármelyik eszközöm meghibásodna, van egy másik ami át tudja venni a helyét.

Mennyi idő alatt készülsz el a képekkel, fotókönyvvel?

Minden esküvői fotósnál vagy stúdiónál más és más a kész képek elkészülésének ideje. Akik nem nagyon foglalkoznak utómunkával megpróbálhatnak meggyőzni titeket azzal, hogy az esküvő után már egy héttel megkapjátok a képeket. A szórás mindenképp nagy, 1-2 héttől egészen több hónapig. Én egy olyan munkafolyamatot használok, amiben tudom garantálni a viszonylag gyors határidőt úgy, hogy minden kép utómunkázva kerül átadásra, egységes színvilággal. Az átadás ideje a következőképp néz ki:

  • Jegyesfotózásnál, kismama-, baba-, családfotózásnál 2 hét
  • Teljes esküvői nap fotózása után 4 hét
  • A fotókönyv a kész képek kiválogatása után 2 héttel elkészül