Esküvői smink tévhitek – az esküvői fotós szemével

Gondolj bele: ha csak egyetlen alkalom adatna meg az életben, amikor egyszerre érezhetnénk igazán jól magunkat ÉS nézhetnénk ki fantasztikusan, akkor legtöbbünk választása minden bizonnyal az esküvőnkre esne. Ennek pedig a visszakapott képek mellett két nagyon fontos összetevője a jól megválasztott frizura és smink. És, hogy mikre figyelj az esküvői fotós szerint? Olvass tovább és megtudod!

Az esküvő napján szépségedet érdemes profikra bízni. Ezt egy esküvői fotós nagyon jól tudja, hiszen ő azok, aki mindenkinél többször látta már, mit okozhat egy nem túl jó smink, és hogyan befolyásolhatja akár az egész napotokat is. Az esküvői menetrend felborulásától kezdve (ha a smink túl lassan készül, nem marad elég idő a kreatív képekre, a rohanás stresszessé tesz) a kész fotókig. Egyetlen negatív élmény egész dominó-effektust tud elindítani…

Kevés érzelmileg megterhelőbb dolog van annál, mint amikor a nap legelején késésben találod magad, vagy amikor nem azt a külsőt kapod, amit eredetileg terveztél a nagy napra. Ez aztán kihathat arra, hogyan érzed magad a kamera előtt, és az összes esküvői portrédon.

Hogy segítsek ezt elkerülni, adok néhány tippet, mire figyelj, hogy a sminked és a fotóid is a lehető legjobban nézzenek ki.

Tévhit: A hétköznapi sminked ugyanolyan jó lesz az esküvődön is.

Lehet, hogy a mindennaposan használt sminkcuccaiddal is gyönyörűen ki tudod festeni magad (a mindennapokra), mégis jobb, ha bízol a sminkesedben. Egyes szemhéjfestékben, alapozóban és a korrektorokban található nagy mennyiségű cink-oxid vagy csillámpor a fotókon úgynevezett “sminkvillantásokat” okozhat. Ez olyan sápadt bőrárnyalatot eredményezhet, amit a képeken még utómunkával is gyakorlatilag lehetetlen kijavítani.

Tévhit: A kontúrozás előnyösebbé teszi a vonásokat

A smink kontúrozása az elmúlt évek egyik legnagyobb divatja, de az esküvőd napján mégsem a legjobb választás. Sokan azért választják ezt a technikát, mert úgy gondolják, vékonyabbnak, szabályosabbnak mutatja az arcot, de sajnos a legtöbb sminkes nehézkesen alkalmazza. A képeken szerencsétlen esetben inkább tűnik zúzódásnak, mint formázásnak. Ha mégis ragaszkodsz hozzá, érdemes a sminkpróbát a jegyesfotózásra időzíteni, így biztosan látod, hogyan mutat majd ugyanaz a végleges esküvői képeken.

Tévhit: Ahogy a tükörben látod magad, úgy nézel ki majd a szerkesztett képeken

Ha belenézel a tükörbe, és úgy gondolod, hogy az esküvői sminked túl erős, akkor lehet, hogy jól érzed. De az is lehet, hogy a sminkesed pontosan tudja, mit csinál. A legtöbb esetben az esküvői sminknek érdemes erősebbek lennie a hétköznapokban megszokottnál, ám még ebben az esetben is csúszhat hiba a gépezetbe. Ha a fotósod sötétebb, mélyebb tónusú képeket készít, a sminkes pedig túl sok bronzosítót/pirosítót használ, fennáll a lehetősége, hogy foltosnak vagy narancssárgának tűnsz fotókon. Ha már tudod, kit választasz esküvői fotónak, érdemes a munkáit a sminkesednek is megmutatnod, így lehet a színeket jobban összehangolni.

Tévhit: A Photoshop majd úgyis mindent megold

Sajnos nem így van. A Photoshop remek eszköz, de nem mindenható, ráadásul több száz képet az esküvői fotós sem fog tudni egyesével kiretusálni. Mert nincs az a munkadíj, ami fedezné az erre fordított órák számát. Legyen az esküvő előtt próbahaj és próbasmink, hogy biztosan meggyőződhess róla, a nagy napon makulátlan lesz a megjelenésed. Ha módodban áll és megteheted, kérd meg a sminkest, hogy a szertartás utánig maradjon. Ha nagyon sírós vagy, vagy a hőségben leizzadtál, még a fogadás előtt fel tud frissíteni, így a vacsorás/bulis képeken is tökéletesen mutatsz majd.


Remélem, ez a néhány tipp segít abban, hogy a lehető legjobban érezd magad, és a legszebb esküvői képek készüljenek rólad. Még a jegyes vagy kreatív fotózás előtt kérd ki a fotósotok véleményét a hajaddal és sminkeddel kapcsolatban, ugyanúgy, ahogy a sminkesednek is mutasd meg az ő portfólióját. Hiszen ahogy a divatfotózásokon is együtt dolgozik ez a néhány szakember a legjobb eredményért, az esküvőn sincs másként. Onnan tudod, hogy profi esküvői fotóst választottál, hogy ezekre az apró részletekre is figyel.