Hogyan válassz MEGFELELŐ esküvői fotóst?

A jó esküvői képekhez sokkal több kell, mint egy drága gép és hogy valaki elolvasta már a “Fotózásról kezdőknek” című könyvet. Sokan hiszik azt, hogy esküvői fotóssá válni egyszerű (és sajnos sokan ennek megfelelően is vágnak bele), de ez egyáltalán nincs így. Ennek az írásnak a célja az, hogy segítsen elkerülni a kóklereket és azt, hogy rossz fotóst válassz. Vagy esetleg az egyik barátod unokaöccsét, mert “érdekli a fotózás, és tök jó képei vannak”…

Vannak olyan kritériumok, amiknek egy esküvő fotósnak feltétlenül meg kell felelnie. A személyes találkozó során kérdéseket is feltehetsz (ezekkel kapcsolatban itt adok néhány tanácsot), de mielőtt eljutnátok idáig, haladj végig a következő lépéseken.

Ellenőrizd, hogy van-e megfelelő számú – és minőségű – értékelés, vélemény róla a neten

A Facebookon könnyedén ellenőrizheted, ha esetleg nincs saját oldala (ami azért fura), menyasszonyoknak szóló esküvői csoportokban próbálj utánakérdezni, mert meglepő dolgok is kiderülhetnek, amikkel nem az az esküvőd napján vagy a képek átadásakor szeretnél szembesülni.

Egy profi esküvői fotósnak nem elég a technikai ismeretekkel tisztában lenni, hanem művészi és kreatív látásmóddal is kell rendelkeznie

Így hát hiába készít valaki gyönyörű tájképeket, vagy fotóz rendszeresen sporteseményeket, ha a párok pózoltatásában, az esküvői dekoráció bemutatásában, a bulifotókban nem igazán jártas, ezt a feladatot jó eséllyel el fogja bukni.

A technikai tudás és a kreativitás mellett a jó esküvői fotós legfőbb erénye a barátságos személyiség

Egyáltalán nem mindegy, a fotós mennyire tud szót érteni a családtagjaitokkal, a barátaitokkal, a vendégekkel és a többi esküvői szolgáltatóval. Ahhoz, hogy jó képek készüljenek, elengedhetetlen a megfelelő kommunikáció, ami nem fog működni, ha a fotós kizárólag csak magával van elfoglalva, és nem egyeztet például a ceremóniamesterrel vagy a videóssal. A jegyesfotózást és a kreatív fotózást is beleszámítva nem ritka, hogy egy-két teljes napot is eltöltötök az esküvői fotósotok társaságában, tudnotok kell jókat beszélgetni. Szimpátia, karizma, őszinteség a kulcsszavak.

A fotósok után kutatva észre fogod venni, hogy az esküvői fotózásnak számos stílusa van

Ugyanakkor azt is elkezded majd észrevenni, hogy milyen stílusokat kedvelsz és melyeket nem. Jobban megismerheted a fotósok művészi stílusát, ha megnézed a blogjukat vagy a weboldalukat, mint néhány képet az Instagramjukon. Ha több időt szánsz arra, hogy választottad teljes portfóliójának utánanézz, az a végén mindenképpen megéri majd.

Minőség a mennyiség előtt

Mikor fotóst keresel, a legjobb, ha nem ragadsz le az egyes fotósok által ígért esküvői képek számánál. Koncentrálj a nyújtott munka tényleges minőségére. Gondolj arra, hogy mit választanál: inkább 4-500 darab kifogástalan minőségű, jól megkomponált fotót, amelyek mindegyikét szívesen nézegeted az albumban, vagy 20000 találomra elkattintgatott képet, aminek csupán töredékével vagy elégedett?

Végül, de nem utolsó sorban, nem tudom eléggé hangsúlyozni a megszerzett tapasztalat fontosságát

Persze valahol mindenkinek el kell kezdeni, én is voltam remegő gyomrú kezdő életem első esküvőjén, és végtelenül hálás vagyok az akkori párjaimnak, amért bíztak bennem, és lehetőséget adtak a profi esküvői fotóssá válásra. De akkoriban más feltételekkel is dolgoztam, és nem vállaltam olyan nagy költségvetésű esküvőket, mint most, inkább csak kisebb polgári szertartásokat. Ha viszont fontos számodra, hogy valaki ne a te esküvődön gyakoroljon, ne épp a gyűrűhúzás pillanatában ügyetlenkedjen a beállításokkal, ne a kreatív fotózáson próbálja kitalálni, milyen pózokba állítson benneteket, vagy legrosszabb esetben ne egy mobillal fényképezzen, mert az esküvő napján állítólag otthon hagyta a felszerelését, akkor próbáld kideríteni, hány esküvőn vehetett már részt. Általánosságban elmondható, hogy onnantól kezd valaki profi esküvői fotósnak számítani, ha 30-nál több esküvőt fotózott már végig önállóan (tehát nem valaki más nem segédfotósaként).

Remélem ezzel a pár gondolattal tudtam segíteni előrébb jutni a fotósotok kiválasztásában. Ahogy fent is írtam, olvassátok el a 9 kérdés, amit érdemes feltenni az esküvői fotósotoknak cikket, illetve azt a valós alapokon nyugvó fiktív történetet, hogy miért nem érdemes a lelkes Jóbarátot felkérni az esküvőtök fotózására.