Miért ne készüljenek mindenhol IS esküvői fotók?

Ha esküvői fotózásról van szó, sok pár szeretne minél több helyszínre eljutni, hogy változatos esküvői fotók készülhessenek, sokféle háttérrel. Bár ez a vágy érthető, a kreatív fotózásra jutó 1-2 óra alatt túl sok helyre utazgatni gyakran negatívan befolyásolhatja a végeredményt. Ebből az írásból megtudhatod, miért szükséges lecsökkenteni a helyszínek számát és ezzel az utazási időt is az esküvő napján.

Az autóban töltött idő alatt nem készülnek esküvői fotók

A túl sok fotózási helyszínnel a legnagyobb probléma, hogy az utazási idő a képek készítésére szánt idő rovására megy. Néhány kilométer megtétele oda-vissza még hétvégi forgalom esetén is akár 15-20 perccel rövidítheti le a fotózást. Gondoljatok a parkolásra, a fotós felszerelés ki/be pakolására, az ideális fényviszonyok és a tökéletes háttér keresgélése… Mindez kétszer-háromszor-négyszer megismételve szinte az összes időtöket felemészti, képek pedig alig készülnek. Higyjétek el, hosszú évek tapasztalata bizonyítja, hogy ami képzeletben csak egy gyors megállásnak tűnik egy szép helyszínen, az valójában sokkal tovább tart a vártnál.

A rohanás nem kedvez a kreativitásnak

Míg a helyszínek váltogatása látszólag sokszínűséget csempész az esküvői képekre, valójában épp ellenkező hatást válthat ki. Ha az esküvői fotósnak több ideje van egy helyen, úgy a különböző pózok, kompozíciók, szögek, arckifejezések és egyebek beállításában is jobban el tud mélyedni. Ha viszont minden helyen csak 10-15 percük van, kénytelen lehet kevésbé izgalmas pózokhoz nyúlni, inkább a „kötelező képeket” csinálja meg.

Kevesebb helyszín – őszintébb történet

A kevesebb helyszín több időt biztosít a természetes, őszinte pillanatok megörökítésére. A legjobb esküvői fotók némelyike teljesen spontán születik meg. Ölelések, nevetések, vicces, érzelmes pillanatok és még sok minden más zajlik az esküvői fotós kamerája előtt. Ha rohantok, a kapkodás és a stressz miatt ezek a képek nem születnek meg. A kész esküvői fotósorozat a nagy napotok történetét mondja el. Ezt a történetet nem lehet kapkodva, rohanva elmesélni.

Lehetséges megoldás: kreatív fotózás külön napon

Az esküvői fotós nem csak egy nagy halom szép képet szeretne nektek átadni. Ezek a képek érzelmeket, őszinteséget, gyengédséget, történetmesélést, hordoznak.

Ha úgy érzitek, hogy az esküvőtök napján nem tudnátok eléggé ellazulni, vagy a menetrendbe sehogy se férne bele egy-másfél óra a kreatív fotózásra, érdemes megfontolni hogy néhány nappal az esküvő előttre vagy utánra szervezitek a páros fotózást. Ha így döntenétek, nem kell alkalmazkodni a menetrendhez, lehet fotózni délutáni fényekben, ami higyjétek el sokkal jobb, mint délben a tűző napon ácsorogni.
És ha mégis sok helyszínre vágynátok, egy külön napi kreatív fotózáson az mind belefér.